lördag 17 oktober 2009

Fy fan för Fallet på SVT

I Sveriges Television kanal 1 visas i ikväll den andra avsnittet av dramaserien Fallet som handlar om aktuella kriminalfall som skakat Sverige de senaste åren. Serien tar bla upp utpressningen mot en krögarfamilj i västsverige som lämnades helt utan stöd från samhället när de anmälde det inträffade och Skandiaffären som sänkte Skandia som varumärke och kostade mången aktieägare stora belopp. Så väl gott. Men premiäravsnittet av dramaserien som sändes i förra veckan handlade om Hagamannen som under många års tid bestialiskt attackerade, våldtog och dödade kvinnor i Umeå. Avsnittet som sänds ikväll handlar om Rödbyfallet där en ung man fick sätta livet till efter att ha blivit nedskjuten med hagelgevär en mörk natt på en trakasserad familjs gård.


Att Skandiaffären och Utpressningsaffären är av allmänintresse kan jag förstå. Det handlar om händelser som berört många människor och händelser som kan ligga till grund för en relevant debatt om vad som sker i det svenska samhället idag. Bestialiska kriminalfall har alltid, ända sedan Jesus levande spikades på korset, fängslat mänskligheten. Men det är stor skillnad på att nyhetsrapportera om aktuella brott och att dramatisera dem. Nyhetsrapporteringen bygger på ett allmänintresse av det som sker just nu medans dramtisering bygger på ett profitintresse av något som hände då.

Jag tycket att SVT i detta fallet har tagit sitt profitintresse (läs jakten på tittare) ett steg för långt. För mig är det obegripligt att SVT väljer att gotta sig i och profitera på människors fruktansvärda olycka så kort in på de aktuella händelserna. Att visa upp och hänga ut offer, anhöriga och sjuka gärningsmän medans fallen fortfarande är färska och aktuella är obegripligt omdömeslöst, osmakligt och omänskligt. Måhända kan det någonstans i dessa fall även finnas någon form av botten som kan ligga till grund för en samhällsdebatt men främst handlar dessa företeeelser om sjuka människor, för både Hagamannen och Rödbymannen var sjuka - inte vid sina sinnes fulla bruk när de aktuella händelserna inträffade. Att välja filmatisera detta som vilken deckare som helst och sen visa upp det på bästa sändningstid är att försöka profitera på andra människors olycka.

Fy f-n för SVT som sänker sig så lågt i jakten på tittare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar